Brusebadsboller af spelt og boghvede
Brusebadsboller af spelt og boghvede – 12 stk.
Dejen laves aftenen før, og bollerne bages, mens du klarer morgenbadet og borddækningen.
1 fintrevet æble
2 spsk. surdej
4 dl. koldt vand
10 g gær
1 spsk. honning
2 dl. fuldkornsboghvedemel
500 g fuldkornsspeltmel
1 tsk. salt
Æblets kernehus fjernes og æblet rives på det fineste rivejern (det, som ellers bruges til citrusskal), så det revne æble nærmest bliver til rå æblemos. Tilsæt surdej, vand og gær. Rør til gæren er opløst. Tilsæt honning. Rør boghvedemel i. Rør til sidst speltmel og salt i dejen. Speltmelet røres i lidt af gangen. Dejen bliver tung at røre, og kan røres i røremaskine. Til sidst er dejen som en meget tyk grød. Den sættes til hævning i køleskabet i 12 timer (natten over).
Næste morgen gøres en bageplade klar med bagepapir. Form boller forsigtigt med en ske. Vær omhyggelig med ikke at arbejde for meget med dejen, så luften slås ud. Form bollerne så høje som muligt, da de under bagningen flyder ud og bliver fladere. Sæt dem derfor heller ikke for tæt på pladen.
Sæt pladen i den kolde ovn. Tænd for varmen, 200 grader med varmluft. Bag i 30 minutter. Tag bollerne ud og lad dem afkøle lidt på en bagerist inden de serveres.
VELBEKOMME
TIP – har du ikke surdej, så tilsæt lidt mere gær.